Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Minóg | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Minóg


Minóg to nawet nie jest ryba. To tzw. bezżuchwowiec czyli rodzaj strunowca, który jest przy tym pasożytem przyczepiającym się do ryb. Minogi generalnie zamieszkują wody słodkie – np. Minóg Rzeczny, którego spotkać można np. w Wiśle – istnieje jednak gatunek Minoga Morskiego, który żyje w wodach przybrzeżnych, a w czasie tarła wpływa do ujścia rzek. Występują w Europie i mniejszym stopniu w Ameryce Północnej. Minóg Strumieniowy osiąga 20 cm, Minóg Rzeczny 50 cm, a Minóg Morski 100 cm długości. W kuchni Minogi traktowano jak ryby (chociaż jeszcze bardziej podejrzliwie niż Węgorze), ale w drugiej połowie XX wieku straciły na popularności.
Przepis na ragout z minoga po bordosku: Lamproie a la Bordelaise.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych