Nazwa malajskiego dania Nasi Dagang znaczy tyle co ryż kupiecki. Wywodzi się ze wschodniej strony półwyspu (z Terenganu i Kelantanu) – na zachodzie niekiedy określa się je jako wersja Nasi Lemak jadana na wschodzie. Zamieszanie to wynika z faktu, iż również jest to ryż gotowany w mleku kokosowym. Nieodzownym dodatkiem do niego jest jednak curry z tuńczyka zwane Gulai Ikan Aya (przepis poniżej). Alternatywnie dodaje się do niego także Kari Ikan Tongkol czyli Gulai Ikan Tongkol czyli zupa curry z makreli (przepis na filmie), która przy użyciu mniejszej ilości płynu zmienia się w sos. Oba rodzaje rybnego gulaszu popularne są także w sąsiedniej Indonezji.
Nasi Dagang szczególnie popularne jest wśród malajskich muzułmanów. Jadają go na śniadania w Eid ul-Fitr, czyli dzień zwiastujący koniec Ramadanu.
Ryż serwuje się z dodatkami, może to być jajko na twardo oraz świeży, posiekany miąższ orzecha kokosowego zrumienionym na oleju wraz z siekanymi szalotkami.
W Malezji do Nasi Dagang niekiedy podaje się także kawałki grillowanego kurczaka.
Składniki:
Ryż:
– 250 gr ryżu do Nasi Dagand ew. ryżu kleistego
– 400 ml mleczka kokosowego
– szczypta mielonej kozieradki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 szalotki drobno posiekane
– 2 posiekane łodyga trawy cytrynowej
– 2 cm galangalu (ew. imbiru) drobno posiekane
– pół łyżeczki soli
Curry Gulai Ikan Aya:
– 200 gr tuńczyka pokrojonego na kwałaki
– 2 papryczki chili drobno posiekane
– ząbek czosnku drobno posiekany
– łodyga trawy cytrynowej drobno posiekana
– 1 cm galangalu (ew. imbiru) drobno posiekany
– 2 łyżki sosu rybnego
– pół łyżeczki suszonej kurkumy
– 100 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Ryż przez 6 godzin moczyć w wodzi
- Ryż odcedzi, zalać połową mlek kokosowego i gotować do czasu gdy mleko zostanie wchłonięte.
- W tym samym czasie pozostałe mleko połączyć z przyprawami (do ryżu).
- Doprawione mleko dodać do ryżu i gotować, aż całość będzie miękka (w razie konieczności ryż uzupełniać wodą).
- W międzyczasie w woku rozgrzać olej i krótko podsmażyć na nim dodatki do cury: chili, czosnek, galangal, trawa cytrynowa.
- Do woka dodać rybę i smażyć około minutę.
- Dodać sos rybny, a chwilę potem kurkumę.
- Zamieszać i dodać mleczko kokosowe. Zagotować, zamieszać i odstawić.
(Poniżej przepis na Gulai Ikan Tongkol, czyli curry z makreli. To przepis charakterystyczny dla rejonu Kelantan i dość często serwuje się go z Nasi Dagang. Wymieniony wśród składników Serai to trawa cytrynowa, a Lengkuas to galangal – proporcje wedle uznania, mogą być zbliżone do tych stosowanych w Gulai Ikan Aya.)