Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Olej Piniowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Olej Piniowy


Olej Piniowy tłoczony z nasion sosny (pinioli) tradycyjnie był tłoczony w Rosji – używa się tu karłowatej Sosny Syberyjskiej – a także na dalekim wschodzie (z Sosny Koreańskiej). Ma jasnożółty kolor i przyjemny orzechowy aromat. W carskiej Rosji używany był w okresie postu, jako zamiennik tłuszczów roślinnych. Trafiał też na eksport do Europy (szczególnie Francji) dzięki czemu zapewniał walutę (nawet 10 proc.), którą można było przeznaczyć na zakup dóbr luksusowych, takich jak chociażby Champagne. Ze względu na niską temperaturę wrzenia nie używa się go do smażenia. Raczej dodaje się do sałatek oraz dressingów, a chleb wypiekany na oleju piniowym dłużej zachowuje świeżość.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych