Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Olej Słonecznikowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Olej Słonecznikowy


Olej pozyskiwany z pestek słonecznika to przede wszystkim tradycja kulinarna wschodniej Europy. To tu – szczególnie na Ukrainie – rośnie największa liczba słoneczników, i to tu 1835 roku została założona pierwsza przemysłowa tłocznia oleju.
Generalnie Olej Słonecznikowy występuje w dwóch podstawowych postaciach: zwykłej i wysokooleinowej. Różnią się one proporcją udziału tłuszczów – w zwykłym oleju dominują tłuszcze wielonienasycona (69 proc.), a w wersji wysokooleistej jednonienasycone (84 proc.). Z tego względu zdrowsza jest ta drugą wersja – tłuszcze jednonienasycone nie tylko obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego), ale równocześnie nie podnoszą znacząco poziomu HDL – wytwarzana jednak głównie ze względu na większą trwałość i używana do produkcji żywności przetworzonej (np. wypieków, ciastek itp.).
Poza tym olej słonecznikowy występuje w wersji nierafinowanej i rafinowanej. Pierwszy o bursztynowym kolorze zawiera wiele wolnych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, polifenolów oraz fitosterolów. Dzięki nim ma przyjemny orzechowy aromat, ale nadaje się raczej jako dodatek do sałatek, niż do smażenia. Bogactwo związków podlegających łatwemu spalaniu powoduje bowiem, że temperatura wrzenia oleju nierafinowanego wynosi około 110 st. C. Rafinacja pozbawia go subtelności smakowych, ale temperaturę smażenia podnosi do 230 st. C, czyli podobną do oliwy, a wyższą od oleju rzepakowego.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych