Moule w Polsce znane jako Omułki Jadalne (łac. Mytilus edulis) to jeden z najpopularniejszych rodzajów małży, zwykle właśnie z nimi utożsamiane. Największe europejskie hodowle omułkóœ znajdują się na wielkich fermach leżących u wybrzeży holenderskiej Zelandii. Nie mniej tradycja ich przygotowywania i podawania przybyła tu z południa: Belgii i Francji. Francuzi łowią je zarówno w Normandii, Bretanii i Wandei, jak i po drugiej stronie kraju – w Morzu Śródziemnym, w Prowansji.
Te najpowszechniejsze, odławiane w Atlantyku (u wybrzeża Francji, Belgii i Holandii) są niezbyt duże. Francuzi określają je mianem Bouchot – to nazwa przypisana małżom hodowanym na linach rozpiętych na palach wbitych w morskie dno. Znacznie większe egzemplarze występują w Morzu Śródziemnym. Ich połów trwa od lipca do lutego. Popularne są nie tylko we Francji (w Prowansji) ale także we Włoszech – tutaj nazywane są Mitilo, ew. Cozza (raczej w środkowych Włoszech) oraz Muscolo i Peocio na Północy.
W Europie najpopularniejsze przepisy na omułki to belgijski Mosselen-Friet oraz prowansalskie Moules Marinieres.
(Poniżej szybki przepis na omułki)
Przepisy z Omułkami
Belgia
– Mosselen-friet / Moules frites (Omułki smażone)
Francja
– Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)
– Merlu Braise aux Coquillages et Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami, w zielonym sosie)
– Mouclade (Moule w sosie śmietanowym)
– Moules Marinieres (Małże po marynarsku)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Impepata (Pepata) di Cozze (Małże z papryką)
– Zuppa di Cozze alla Tarantina (Małże po Tarencku)
Bałkany
– Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)