Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Onion Gravy / Sauce (Sos cebulowy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Onion Gravy / Sauce (Sos cebulowy)

Onion Gravy czy też Onion Sauce znają przede wszystkim londyńczycy. Anglicy używają sosu zwykle do ciężkich dań z czerwonych mięs: tradycyjnie jadało się go tutaj w towarzystwie pieczonej, faszerowanej łopatki jagnięcej, a bardziej prozaiczny zastosowanie na co dzień ma przy różnego rodzaju kiełbaskach. Przygotowanie go nie nastręcza wielu trudności – dość długo karmelizowaną na maśle cebulę, doprawia się, poddusza w bulionie, a na końcu ew. jeszcze zaciąga śmietaną. Aby uzyskać odpowiednią gładkość miksuje się lub przeciera przez sito.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych