Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Oregano / Lebiodka Pospolita | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Oregano / Lebiodka Pospolita


Oregano (łac. Origanum vulgare) znane w Polsce jako Lebiodka Pospolita wywodzi się z rejonu morza śródziemnego i tam do dziś najczęściej można je spotkać. Stosuje się jago przyprawę do sosów czy też sałatek, a w Ameryce w ogóle znane jest jako „przyprawa do Pizzy”. W samych Włoszech zyskało ogromne uznanie, w szczególności na południu kraju. Doskonale komponuje się z pieczonymi i grillowanymi daniami. O Lebiodce nie zapomnieli jednak także Portugalczycy, a także Francuzi, którzy umieścili je w mieszance przyprawowej Zioła Prowansalskie oraz w Bouquet Garni. Bułgarzy za to mieszają oregano w tzw. Szarenej Soli, a za oceanem trafiła do mieszanki Cajun Seasoning.
Doskonale odnajduje się również jako aromat do likierów czy też Vermouthów.
Oregano czasami nazywany jest też Dzikim Majerankiem. Jako Lebiodka jest bowiem pokrewny Majerankowi, który kiedyś został uznany za roślinę szlachetniejszą – jego nazwę można tłumaczy się jako oregano większe.
Lebiodkę Pospolitą w Europie stosuje się jako zamiennik rosnącego na bliskim wschodzie Oregano Syryjskiego, które stanowi bazę znanej mieszanki przyprawowej Zaatar.

[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box] Przepisy z Oregano


Bliski Wschód

Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)

Grecja

Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Saganaki (Zapiekana Feta)
Spetzofai / Spetsofai (Grecki paprykarz)
Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)

Włochy

Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)
Bresaola Condita (Bresaola z jajkiem)
Capitone Marinato (Węgorz marynowany)
Murseddu / Maarsieddu / Marsiellu (Placek nadziewany mięsem)
Panzerotti (Zapiekane pierogi z Apulii)
Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
Pitta Arriganat con L’Origano (Placek drożdżowy z sardelami)
Tiella di Pasta Calabrese (Zapiekany makaron po kalabryjsku)

Meksyk

Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)
Burrito / Burritos (Zawijane placki z nadzieniem)
Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)
Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)
Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
Enchilada (Nadziewane placki, zapiekane w sosie)
Fajita / Fajitas (Placek nadziewany paskami mięsa)
Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)
Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
Salsa Roja (Czerwona Salsa)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych