Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ośmiornica | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ośmiornica


Ośmiornica Zwyczajna czy też Pospolita (łac. Octopus vulgaris) to najpopularniejsza z Ośmiornic. Od Mątw i Kalmarów, które także zaliczają się do podgromady płaszczoobrosłych, biologicznie różni się przede wszystkim ilością kończyn – tamte są dziesięciornicami. Najczęściej można ją spotkać we wschodnim Atlantyku oraz Morzu Śródziemnym. Zwykle ma od 25 cm do 1 m długości, chociaż może nawet sięgnąć 3 m i 25 kg. To jednej z najpopularniejszych głowonogów przeznaczony na cele spożywcze – rocznie odławia się go ok. 20 tys. ton.
We Włoszech powszechnie i błędnie nazywana jest Polipo, chociaż w gruncie rzeczy nazwa to odnosi się do wielonogów zwanych też w Polsce Polipami.

(Poniżej krótki instruktarz jak czyści się i przygotowuje zarówno Ośmiornice jak i Kalmary)



Przepisy z Ośmiornicą


Tunezja

Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)

Grcja

Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)

Włochy

Polipo alla Luciana (Ośmiornica alla Luciana)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych