Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pancit / Pansit | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pancit / Pansit


Pancit to ogólna nazwa dla wszystkich rodzajów filipińskiego makaronu, zarówno ryżowego jak i pszennego. Tradycję przygotowywania klusek przywieźli tutaj chińscy emigranci. Stąd wiele odmian makaronu wywodzi się z poszczególnych części Chin. Wiele nazw wiąże się też bezpośrednio z daniami jakie z nich powstają – Pancit to po prostu także ogólna nazwa dań z makaronem, takich jak np. Pancit Mami czy też Pancit Bihon, gdzie nazwa dania i nazwa rodzaju makaronu są takie same

Inne odmiany to:
Pancit Canton/Pancit Mian
– Pancit Guisado
Pancit Estacion
Pancit Luglug
Pancit Miki/Mi Xau
– Pancit Sotanghon

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych