Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pastel de Higado (Hiszpańska terrina) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pastel de Higado (Hiszpańska terrina)


Tłumacząc na wprost Pastel de Higado to po prostu ciasto z wątróbki. Hiszpanie słowa pastel używają zarówno do ciast słodkich oraz tych z dodatkiem lub na bazie mięsa (także różnych rodzajów tart). W tym przypadku jest to właściwie rodzaj pasztetu czy też terrine (w zależności od składników sposobu ich przygotowania). Zarówno wieprzowina jak i wątróbka jest siekana i pieczona.
Pastel de Higado to danie typowo wiejskie. Hiszpania nie jadą go jednak wyłącznie jako dodatek do pieczywa. Zwarty w formie pastel można podać na gorąco, z ziemniakami jako danie obiadowe – przypomina to coś co w Polsce znamy jako tzw. Pieczeń Rzymską. To posiłek bardziej zimowy, latem pastel podaje się raczej w lżejszej formie na zimno, jako przekąska.

Składniki:

– pół kg wątroby wieprzowej, posiekanej
– pół kg niezbyt chudej wieprzowiny (np. łopatki), posiekanej ew. zmielonej
– 250 gr boczku, posiekanego
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– mała, dorbno posiekana cebula
– 4 łyżki bułki tartej
– jajko, rozbełtane
– szklanka czerwonego wina
– mała garść siekanej pietruszki
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy
liście laurowe do obłożenia

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
    • Wszystkie składniki, poza liśćmi laurowymi,  połączyć, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
    • Foremkę do pasztetów wyłożyć folią aluminiową – błyszczącą stroną do wewnątrz i tak aby pozostał kawałek folii do przykrycia.
    • Do foremki wyłożyć masę, na wierzch ułożyć listki laurowe i przykryć aluminiową folią.
    • Piec około 1 – 1,5 godziny w tzw. kąpieli wodnej – foremkę należy ustawić na blasze wypełnionej wrzątkiem.
    • Pastel będzie gotowy, kiedy bo wbiciu wykałaczki zacznie wypływać sok.
    • Upieczone mięso wyjąć i odstawić aby nieco ostygło.

 
Jeśli Pastel jest serwowany na gorąco należy pokroić go na grube plastry i serwować z ziemniakami.

W innym przypadku po ostygnięciu Pastel pozostawić w foremce, docisnąć czymś ciężki i wstawić do lodówki, aby lepiej stężał – wówczas łatwiej da się kroić cieńsze plastry.

Dla uatrakcyjnienia, chociażby wizualnego Pastel można wzbogacać np. dodaniem do masy garści oliwek (w całości ale bez pestek).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych