Pélardon, jeden z najbardziej znanych francuskich serów kozich, wytwarza się w łańcuchu górskim Sewenny leżącym we wschodniej cześci Masywu Centralnego (na pograniczu regionów: Alpy-Rodan oraz Langwedocja-Roussillon) – niekiefy używa się nazwy Pélardon de Cevennes. Produkowny jest z surowego mleka i dojrzewa około miesiąca, kiedy to pokrywa się niebieską pleśnią i nabiera łagodnego smaku.
Wspominał o nim już ponoć Pliniusz Starszy w swojej Historii Naturalnej, uznając że to najwyżej ceniony ser w Rzymie (chociaż nie ma pewności że chodzi właśnie o ten ser). Pierwsza pewna wzmianka pochodzi z wydanego w 1756 roku słownika Langwedocko – Francuskiego. Wówczas nazwę péraldou czy też péraldon objaśniano jako „mały, okrągły serek robiony w Sewenny, który swą pikantność zawdzięcza nacieraniu sokiem kaliny wąskolistnej”. Nazwę zresztą wywodzono od langwedockiego słowa pebre, co oznacza właśnie pikantny czy też pieprzny.
Od 2000 roku w połowie maja w Sainte-Croix-Vallée w Lozère odbywa się Fête du pélardon, a w Vigan od 2008 roku organizowana jest Printemps du pélardon czyli wiosna pélardon.