Peperone Crusco

Peperone Crusco to podłużna czerwona papryka popularna we rejonie Basilicata leżącym na południu Włoch. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów tutejszej kuchni lukańskiej, której nazwa wywodzi się od starożytnej krain Lucania – jej dziedzictwo kulinarne miało przetrwać do dziś, a najbardziej znany produkt to kiełbasa Lucanica.
Crusco zwane czerwonym złotem Basilicaty po zbiorach są suszone. Wiąże się je razem w długie warkocze zwane serte i zawiesza na balkonach, ścianach czy pod sufitem – wszędzie tam gdzie jest przewiew i papryki dobrze się wysuszą. Przed użyciem takie papryczki dodatkowo smaży się w oliwie, przez co nabierają wyjątkowej chrupkości od której wzięła się ich nazwa crusco. Dodaj się ją jako przyprawę do wielu tutejszych dań, wypieków a nawet czekolady i lodów. Najbardziej charakterystyczny jest jednak makaron Pasta con i Peperoni Cruschi, który w pełni wykorzystuje jej aromat i smak.

W Basilicacie Crusco ma także inne regionalne i bardzie tradycyjne nazwy takiej jak: Puparulë, Paparulë, Pëpërussë, Pupaccë czy Pupavërë Crušchë. W nieformalnej stolicy tej papryczki miasteczku Senise używa się jednak jeszcze innego określenia: Źafaranë Crušchë.

Spotkać ją można jednak także w Kalabrii gdzie używa się nazwy Zafarani, Pìpi Cruschi i Jajanelli Jarli, a nawet jeszcze dalej na północ w Abruzji gdzie znana jest pod nazwami Fuffulloni i Fefelloni.

Papryczka ta ma więc skłonność do podróżowania o czym najlepiej świadczy fakt, że znana jest także w kuchni hiszpańskiej jako Choricero.

/Fot: Ulaguardia//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych