Pepes to indonezyjska technika przygotowywania potraw polegająca na zawijaniu ich w liście bananowca i gotowanie na parze. Jej autorem są Sundajczycy mieszkańcy środkowej i zachodniej Jawie. To drugi po Jawajczykach najliczniejszy lud Indonezji. Zwykle Pepes stosuje się do przyrządzania ryb, wówczas danie takie nazywa się Pepes Ikan Emas.
Zobacz: Otak Otak, Botok
Składniki:
– sprawiona ryba w całości (ok. 750 gr)
– sok z 1 cytryny
– 10 cm korzenia kurkumy, posiekanego (ew. 2 łyżeczki kurkumy w proszku)
– 3 cm galangalu, posiekanego
– 5 liści curry (niekoniecznie)
– 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
– 2 ząbki czosnku
– biała cebula, posiekana
– czerwona cebula, posiekana
– 3 papryczki chili
– garść liści bazylii tajskiej
– 2 pomidory obrane ze skórki
– 1,5 łyżeczki soli
– liście bananowca (ew. kukurydzy lub papier do pieczenia)
Przygotowanie:
- Rybę natrzeć sokiem z cytryny i solą (pół łyżeczki). Odstawić na pół godziny.
- Wszystkie składniki (poza liśćmi bananowca) utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
- Przygotowaną pastą natrzeć rybę wewnątrz i na zewnątrz.
- Rybę owinąć liśćmi bananowca (ew. kukurydzy lub papierem do pieczenia)
- Piec w żarze węglowym lub w piecu (temp.ok.180 st.C) aż się upiecze – w piecu około 20 – 30 minut., w węglu w zależności od temperatury żaru.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu – posiada stricte europejską modyfikację w postaci masła ziołowego. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)