Perry to rodzaj gruszkowego Cydru, którego w Anglii czasem nazywa się nawet Pear Cider. Sok z gruszek ma podobną zawartość cukru co z jabłek oraz zbliżoną kwasowość. Lekkie wino, które z niego powstaje jest więc dość podobne do jabłkowego. Alkohol ten wywodzi się z Normandii, gdzie produkowano go już w średniowieczu. Wraz z inwazją Wilhelma Zdobywcy, produkcja zaszczepiona została także na wyspach Brytyjskich. Pierwszy odnotowany angielski perry powstawał w Hellens w hrabstwie Herefordshire. Do dziś obok Worcestershire i Gloucestershire jest to największy okręg produkcji tego trunku (produkcja rozwinęła się też w pobliskiej Walii). Były to hrabstwa, w których toczyła się znaczna część działań wojennych podczas rozpętanej przez Oliviera Cromwella w wojnie domowej (w XVII). Żołnierze bardzo polubili ten orzeźwiający trunek i rozpropagowali go wówczas w całej Anglii.
Francuzi swoje Poiré produkują do dziś w Normandii oraz Anjou. Podobnie jak w przypadku cydru jest on jednak dużo słodszy i słabszy niż angielski. Wynika to ze skróconego okresu fermentacji soku. W obu krajach do produkcji perry używa się jednak podobnych, kwaśnych gruszek. Dziś w komercyjnej produkcji dodaje się do niego takich samych słodów kukurydzianych i innego rodzaju cukrów, jak w przypadku przemysłu browarniczego.