Phat Si Io to popularne danie sprzedawane w ulicznych barach Tajlandii oraz Laosu inspirowane kuchnią południowych chin. Jest to szeroki makaron ryżowy zwany w Tajlandii Kuai Tiao Sen Yai smażony z różnymi dodatkami mięsno-warzywnymi i dużą ilością sosu sojowego – nazwę dania można tłumaczyć jako smażony (Phat) sos sojowy (Si Io).
Analogiczne danie Char Kway Teow, przygotowują także Malajowe. Podobne jest także wietnamski Hủ tiếu.
Składniki:
– 200 gr makaronu ryżowego typu wstążki (Kuai-Tiao Sen Yai)
– 200 gr wieprzowiny lub kurczaka, pokrojonych w cienkie plasterki
– 2 garści liści szpinaku
– 2 dymki grubo posiekane
– 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
– jajko
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– 1,5 łyżeczki cukru
– 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron zalać gorącą wodą i odstawić aby napęczniał zgodnie z przepisem na opakowaniu
- W woku rozgrzać olej. Dodać czosnek i smażyć kilkadziesiąt sekund.
- Dodać mięso i mieszając smażyć kilka minut. W międzyczasie dodać także dymkę.
- Do woka wrzucić makaron oraz szpinak. Wymieszać i chwilę smażyć.
- Kiedy liście szpinaku będą miękkie dolać sosy sojowe oraz cukier.
- Całość podsmażyć, dodać jajko i mieszając smażyć, aż się zetnie.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)