Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pieprz Gwinejski / Pieprz Ashanti | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pieprz Gwinejski / Pieprz Ashanti


Pieprze Gwinejski czy też Pieprz Ashanti (łac. Piper guineense) wywodzi się z Afryki zachodniej i tak jest też czasem nazywany. Podobny jest do Pieprzu Kubeba, ale jego ziarna są mniejsze i nieco eliptyczne. Ma też mniej goryczy. Jest za to bardziej ziołowy i co ważniejsze zawiera dużą ilość piperyny (do 8 proc.), alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak. Powoduje że Ashanti to jedna z najostrzejszych odmian pieprzu. Używany jest głównie w miejscu pochodzenia – m.in. jako dodatek do zup – ale jako droga przyprawa nie jest zbyt powszechna. Pieprz Gwinejski wchodzi też w skład mieszanki przyprawowej używanej przez etiopskich i erytrejskich Berberów.
Pieprzem Gwinejskim niekiedy nazywany jest także Aframon Madagaskarski oraz Pieprz Senegalski. Jego inne nazwy to Pieprz Zachodniej Afryki, Pieprz Beniński, Pieprz Uzeze, Pseudo-Kubeba, lub Kubebe Gwinejska.

[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych