Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pieprz Wodny / Rdest Ostrogorzki | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pieprz Wodny / Rdest Ostrogorzki


Pieprz Wodny przez polskich botaników zwany Rdestem Ostrogorzkim (łac. Persicaria hydropiper syn. Polygonum hydropiper) to roślina pospolta. Jest traktowana jako trująca, szczególnie szkodliwa dla przewodu pokarmowego. W wielu krajach hoduje się ją jednak jako warzywo – tak jest np. w Japonii, gdzie m.in. dodaje się ją do Wasabi.
Podobny do pieprzu smak roślina zawdzięcza Poligodialowi, związkowi chemicznemu obecnemu również w: Pieprzu TasmańskimPieprzu DorrigoHoropitoCanelo i Paracress.







[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych