Pihtije to rodzaj serbskich „nóżek w galarecie” Zwykle robi się je z głowizny wieprzowej albo golonki. Jest to tradycyjne danie serwowane w czasie świąt Slava, czyli odpowiednika polskich imienin tyle, że o wiele bardziej uroczystego i związanego z patronem rodzinnym.
Przygotowanie: Po oczyszczeniu mięsa, obogotwuje się je 5 do 10 minut. Następnie wodę się wymienia, dodaje warzywa i przyprawy. Gotuje, aż mięso bez problemu odejdzie od kości. Wówczas mięso oddziela się od kości, wywar przecedza i tak jak w przypadku polskich dań w galarecie, mięso wraz z wywarem umieszcza się w płytkim naczyniu. Można je udekorować (zwykle czosnkiem, plasterkami marchwi i zielonym pieprzem) po czym odstawia się aby stężało.
Pihtije zwykle serwuje się razem z Rakiją oraz Turšija.
Składniki: mięso wieprzowe (głowizna lub golonka), włoszczyzna (cebula, marchew, seler), przyprawy (pieprz, liść laurowy)