Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pinto / Poroto Frutilla / Feijão Carioca | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pinto / Poroto Frutilla / Feijão Carioca


Pinto to najpopularniejsza fasola na pograniczu Meksykańsko-Amerykańskim. Występuje jednak także na południu Ameryki. W krajach hiszpańskojęzycznych nazywana jest Poroto Frutilla (czyli fasola truskawkowa), a w Brazylii Feijão Carioca, co oznacza fasola z Rio de Janerio. W Meksyku mówią na nią Pinto czyli plamista, bo jej ziarna są nakrapiane czerwonymi plamkami różnej wielkości – przez to jest podobna do włoskiej Borlotti. Dodawana jest do zup oraz gotowana (to tzw. Frijoles de la Olla) i gnieciona na puree – później jest też odsmażana (Frijoles Refritos).
Mieli się ją także na mąkę z której wypiekany jest chleb.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych