Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pljeskavica (Grillowany kotlet) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pljeskavica (Grillowany kotlet)


Pljeskavica jest tak popularna na całych Bałkanach, że tradycję jej przygotowania trudno przypisać jednej tylko kuchni. Najsilniejsze przywiązanie do tego dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego tkwi jednak w Serbii. Jako produkt narodowy Serbowie zastrzegli nawet swoją Leskovačką Pljeskavicę związaną z leżącym na południu kraju miejscem Leskovac. Ten wariant nie tylko że jest ostry to zwykle robiony na bazie siekanego mięsa z łopatki wołowej, wzbogaconej dodatkiem wieprzowej karkówki – do Pljeskavicy używa się jeszcze także baraniego mostku. Samych wariantów Pljeskavicy jest zresztą znacznie więcej. W Bośni robi się ją wyłącznie z wołowiny, a do tzw. Hajdučkiej Pljeskavicy (zbójnickiej) dodaje się też wędzoną wieprzowinę. Na południu w Kosowie i Macedonii serwuje się tzw. Šarską Pljeskavicę (wywdzoącą się z leżących tu Gór Szarskich) w której do mięsa dodaje się sera typu Kaszkawał, a niekiedy także grzyby – z serem przyrządza się także bardzo popularną na całych Bałkanach Gurmanską Pljeskavicę. Jest zresztą też Makedonska Pljeskavica popularna z kolei nie w Macedonii ale w Bułgarii, gdzie kotlet nadziewa się pastą pomidorową.
Poniżej przepis na Leskovačką Pljeskavicę (dla złagodzenia smaku można zrezygnować z części dodatków do mięsa)

Składniki:

– 800 gr siekanej lub mielonej wołowiny (najlepiej łopatka)
– 400 gr siekanej lub mielonej karkówki wieprzowej mielonej
– 500 gr cebuli drobno posiekanej (np. w malakserze)
– 10 ząbków czosnku posiekanych, startych lub zgniecionych
– 7 ostrych papryczek, drobno posiekanych

Przygotowanie:

    • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i wyrobić na jednolita masę.
    • Mięso na parę godzin wstawić do lodówki.
    • Po wyjęciu formować z niego duże, płaskie kotlety co najmniej wielkości dłoni.
    • Piec na grillu (ew. patelni grillowej) z każdej stronie po parę minut, aż się zrumienią.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych