Pražská Šunka to takie czeskie Prosciutto. Zresztą przepis na jej przygotowanie do Czech przywieźli prawdopodobnie Włosi. Sami Czesi przekonują, że twórcą jej przepisu był praski rzeźnik František Zvěřina, a narodziny miały miejsce w 1857 roku. Od roku 1879 najlepsze szynki robił jednak Antonín Chmel wywodzący się praskiej Zvonařki. Dziś Praska szynka nie jest już tak znana w świecie jak np. w 20-leciu międzywojennym (kiedy produkty Chmela trafiały do całej Europy), dla Czechów to jednak narodowy rarytas. Przed przygotowaniem pekluje się ją w skórze z kością. Solanka jest przyprawiona ziołami takimi jak pieprz czy liście laurowe. Później szynka jest wędzona na dymie z drewna bukowego. Co ciekawe dziś Chmelova do produkcji czeskiej szynki używa głównie polskiej wieprzowiny.
Jada się ją jako przystawkę np. z chrzanem, albo wykorzystuje do przygotowania drugiego dania – tak przygotowuje się Praską szynkę w cieście chlebowym.