Phrik Khi Nu / Cabe Rawit / Bird’s Eye Chili (Chili ptasie oczko)


Phrik Khi Nu to Chili wywodząca się z Azji Południowo-wschodniej, przede wszystkim w Tajlandii (na świecie w powszechnym użyciu nazywana jest po prostu ostrą Tajską Chili). Należy do rodziny Capsicum frutescens (czyli papryk owocowych), niekiedy uznawana za samodzielną odmianę Capiscum minimum – okeślenie to odnoszące się do jej rozmiarów (jest nieco wydłużona i ma ok. 2 – 3 cm) przypisywane jest także czasem tzw. chili Cayenne. Utożsamiana jest przy tym z afrykańską Piri-Piri oraz indyjskim Kanthari.
W skali Scolvilla jej ostrość sięga 50.000 – 100.000 punktów (dla porównania sos Tabasco ma 2.500 – 5.000 pkt.). Występuje w kolorze zielonym, żółtym i czerwonym.
Istnieje też jej nieco ostrzejsza i jeszcze mniejsza odmiana Phrik Khi Nu Suan, czyli „ogrodowa”  Phrik Khi Nu.
W zależności od regionu Południowo-wschodniej Azji nosi różną nazwę:

  • Prik Kee Noo, Phrik Kee Noo – to nazwa używana w Tajlandii, która oznacza papryka „mysia kupka” co wiąże się oczywiście z jej niewielkim rozmiarem,
  • Cili Padi – nazwa obowiązująca w Malezji ma wskazywać, iż jest ona nie większa od ziarna ryżu
  • Cabe Rawit, Cabai Rawit – to nazwa obowiązująca na większości wysp Indonezji
  • Lombok Rawit – tak określa się ją na indonezyjskiego Jawie.
  • Siling Labuyo – to nazwa filipińska. Na tym archipelagu jada się też liście krzewu papryki, m.in. w gulaszu Tinola
  • Kochchi – na Cejlonie jest ona składnikiem sałatki Kochchi Sambal

W świecie zachodnim jej odmiany otrzymały także kilka dodatkowych nazw takich jak: Thai hot, Thai Dragon czy Boonie Pepper.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych