Pstrąg nie jest nazwą konkretnego gatunku ryb ale dość pojemnym określeniem używanym odnoszącym się do kilku gatunków ryb z rodziny łososiowatych.
W Polsce spotkać można: Pstrąga Tęczowego, Pstrąga Źródlanego i Pstrąga Potokowego. Najpopularniejszy jest ten pierwszy, ale najciekawszy ten trzeci. Jest to bowiem ryba wędrowna i tylko w słodkich wodach nosi nazwę Pstrąga. Ten sam gatunek przemierzający morza nosi nazwę Troci Wędrownej ew. Atlantyckiej (w języku angielskim wszystkie pstrągi noszą nazwę Trout) – to również tej rybie przypisano nazwę handlową Pstrąga Łososiowego.
Przepisy na Pstrąga i inne ryby przygotowane w całości
Francja
– Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
– Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
– Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
– Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
– Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
– Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Hiszpanie
– Trucha a la Navarra (Pstrąg smażony z szynką)
– Truchas con Setas en Vino de Rioja (Pstrąg smażony z sosem grzybowym w czerwonym winie)
Włochy
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Turcja
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Liban i Lewant
– Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Tajlandia
– Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Indonezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)