Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pysznogłówka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pysznogłówka


Pysznogłówka Dwoista lub Szkarłatna (łac. Modarda didyma) oraz pokrewne jej ale rzadsze Pysznogłówka Dęta (łac. Modarda fistulosa) i Pysznogłówka Cytrynowa (łac. Modarda citriodora) to zioła znane przede wszystkim w Ameryce północnej – wywodzą się z okolic Ontario, a związane są z pleminiem indian Oswega. Pysznogłówka zazwyczaj uprawiana jest jako roślina ozdobna o przyjemnym aromacie cytrusów – zarówno pomarańczy jak i cytryn. Z tego względu młode listki dodaje się także do sałatek, m.in. owocowych, a także napojów. Po wysuszeniu aromatyzuje się herbatę – Pysznogłówka dwoista przypomina nieco bergamotkę dodawaną do Earl Greya. Indiańską Herbatę Oswega zwaną też złotą Melissą pijali już amerykańscy koloniści, w czasie bostońskiego bojkotu na import herbaty z Wielkiej Brytanii.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych