Inaczej niż w Grecji, gdzie Raki oznacza wyłącznie wódkę winogronową, jugosłowiańska Rakija oznacza wszystkie wódki robione na bazie owoców. Najbardziej znana jest w tym względzie Šljivovica, którego bazą jest moszcz śliwkowy. Nie mniej cenione są jednak wódki robione na bazie winogron, czyli tutejsze brandy Lozovača oraz popularna w Serbii mocna Komovica (50 proc. vol.) robiona na bazie wytłoków winogronowych – podobnie jak francuski Marc czy też włoska Grappa. Mniej znana jest chorwacka Viljamovka robiona na bazie gruszek – wytwarza się ją z mocno dojrzałych gruszek odmiany williams – a także borówkowa Brinjevac czy też figówka czyli Smokvica.
Owocowe wódki Jugosłowianie czasem też aromatyzują. Tak powstają miodowe Medovaca wywodząca się z Istrii i produkowana w Gorskim Kotarze Medovina, a także orzechowa Orahovaca, popularna w środkowej Dalmacji. W okolicach Dubrownika znana jest z anyżkowej Anisety, a na wyspie Hvar serwuje się ciemnobrązową Mrtinę, z dodatkiem mirry.
Rodzajem Rakiji jest także Travarica oraz Biska.