Rancio to typ wzmocnionego wina produkowanego W hiszpańskiej Katalonii gdzie znane jest jako Vi ranci oraz na południu Francji w rejonie Roussillon, a rzadziej Langwedocji. Jest to tzw. proces maderyzacji, czyli przyspieszonego utleniania wina poprzez podgrzewanie go do temperatury 40 – 70 st. C. Tradycyjnie wystawia się je na działanie słońca, np. w szklanych balonach – jak na zdjęciu – i stąd hiszpańska nazwa tego zabiegu sol i serena. Dzięki temu procederowi oksydacji wino zyskało swoją nazwę wywodzącą się od łacińskiego rancidus czyli zjełczałe, czy też nieświeże, bo to w katalońskim oznacza ranci (traktowane jako celowe i kontrolowane, jeśli bowiem wino utlenia się przez przypadek Katalończycy określają go mianem rovellat co dosłownie oznacza zardzewiały, czyli właśnie utleniony). Trunek zyskuje też jednak 15 – 22 proc. zawartość alkoholu (niekiedy wzmacniane jest winiakiem). Później może być poddany leżakowaniu w dębowych beczkach. We Francji nie trwa to jednak dłużej niż dwa lata, podczas gdy w Katalonii conajmniej trzy lata w dębinie, a ogólnie minimum cztery lata.