Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ras el Hanout | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ras el Hanout


Ras el Hanout to najsłynniejsza marokańska mieszanka przyprawowa. Jej nazwę można tłumaczyć jako specjalność zakładu. I tak w istocie jest. Ras el Hanout to po prostu wybór najlepszych przypraw jakimi dysponuje dany handlarz, może być ich nawet sto. Stąd nie ma też sprecyzowanego składu. Najbardziej standardowe jej elementy to: kmin, kardamon, cynamon, chili, pieprz, kolendra, goździki, ziele angielskie, a także skórki cytrusów czy płatków róży.
Ras el Hanout w Maroku, ale także innych krajach Afryki Północnej jest używany do nacierania drobiu, mięsa, ryb i dziczyzny przed gotowaniem, pieczeniem lub smażeniem. Dodaje się go do kuskusu, ryżu oraz dań warzywnych.

Składniki:


Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.

(Poniżej przepis na pieczonego kurczaka obtoczonego w przyprawie Ras el Hanout)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych