Dziś jedno z najpopularniejszych dań Indonezji pierwotnie było ceremonialnym posiełkiem jednej z grupe etnicznych wysp – Minangkabau, żyjącej w zachodniej części Sumatry. Rendang dość szybko uznanie zdobył jednak nie tylko w całej Indonezji – rozpopularyzowany przez kupców w połowie XVI wieku znany był już także w Malezji (w królestwie Malaca), gdzie również mieszkają Minangkabau. Istotą Rendang jest wielogodzinne duszenie mięsa, najczęściej wołowego, w mocno doprawionym mleczku kokosowym. Sami Minangkabau nazwę Rendang zachowują dla długogotowanej i mającej długą trwałość potrawy (do trzech miesięcy) serwowanej bardzo okazjonalnej – w tym przypadku mleko jest praktycznie całkiem odparowywane i pozostaje samo mięso, które nabiera ciemnobrązowego koloru (coś jak w przypadku europejskich karbonady, czy to włoskiej czy też belgijsko/francuskiej). Rendang zwykle robi się kilka dni przed podaniem, aby jego smak dojrzał.
W codziennej kuchni nieco prostsza, świeższa i bardziej płynna wersja tego dania nazywa się Kalio (poniżej właśnie ten przepis). Krótko gotowana wołowina – kiedy tylko mięso stanie się zjadliwe, a płynu jest wciąż sporo – nosi z kolei miano Gulai, czyli nazwę używaną powszechnie w odniesieniu do wielu, zawiesistych sosów – miejscowej wersji curry (tak jak np. w przypadku Gulai Ikan Aya)
Składniki:
– 1,5 kg wołowiny gulaszowej pokrojonej w 3 cm kostkę
– 2 cebule grubo posiekane
– 3 ząbki czosnku posiekanego
– 400 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
– 2 łyżeczki mielonych nasion kminu rzymskiego
– ćwierć łyżeczki mielonych goździków
– 4 czerwone chili, drobno posiekane
– łodyżka trawy cytrynowej
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w malakserze (ew. blenderze).
- Mleczko kokosowe zagotować. Dodać zmielone przyprawy (kolendrę, koper, kmin i goździki).
- Do gotującego się mleka wrzucić mięso i gotować kilka minut. Dodać czosnek z cebulą oraz resztę przypraw.
- Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godzin, aż większość mleczka wyparuje, sos zrobi się gęsty i pojawi się olej kokosowy.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)