Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ryż Czarny | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ryż Czarny


Czarny Ryż to nazwa odnosząca się do dwóch typów ziaren. Przede wszystkim jest to odmiana ryżu rosnąca na Dalekim Wschodzie nazywana też Ryżem Purpurowym lub Ryżem Fioletowym. Zawdzięczają to barwie która po ugotowaniu wpadała właśnie w fioletowy odcień. Sam specyficzny kolor wynika z wysokiej zawartości związku organicznego Antocyjanu, który poza tym że barwi to też jest antyoksydantem. Znaleźć go można też w owocach, takich jak borówki. W Czarnym Ryżu jest go jednak więcej, dzięki czemu m.in. zawdzięcza swoją popularność. Najpopularniejsze jego odmiany to Indonezyjski Czarny Ryż oraz Tajski Czarny Ryż Jaśminowy.

Nazwę Riso Nero czyli właśnie czarny ryż można spotkać też w kuchni Włoch. Tutaj ziarna ryżu są po prostu barwiony atramentem mątwy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych