To rodzaj ryżu długoziarnistego (Indica) wywodzący się z Tajlandii – nazywany jest tu Khao Horm Mali. W stosunku do innych odmian ryżu (szczególnie ryżu słodkiego) zawiera on mało Amylopektyn, odpowiadających za pęcznienie skrobii, przez co po ugotowaniu jest mało kleisty i ma lekką strukturę (w litaraturzez anglojęzycznej nazywany jest także Thai Fragrant Rice). Bardziej charakterystyczny jest jednak przyjemny aromat, który europejczycy określają jako jaśminowy, podczas gdy sami Tajowie porównuja go do zapachu charakterystycznego dla liści Pandanu. Obie rośliny (podobnie jak ryż basmati) zawierają bowiem Diacetylen Piroliny, łagodny związek aromatyczny (odorant) który wytwarza się m.in. także podczas pieczenia chleba.
(Prosty instruktarz jak przygotować ryż jaśminowy, aby zachował lekką strukturę)
Przepisy bazujące na Ryżu Jaśminowym
Tajlandia
– Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)
– Khao Phad (Ryż smażony)
– Khao Tom (Zupa ryżowa)
– Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Malezja
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
– Nasi Goreng (Smażony ryż)
– Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
– Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
– Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)
– Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
Indonezja
– Nasi Goreng (Smażony ryż)
– Nasi Hutan (Ryż z rybą)
– Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
– Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)
Filipiny
– Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
– Sinangan (Ryż z czosnkiem)