Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Rzeżucha / Pieprzyca Siewna | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Rzeżucha / Pieprzyca Siewna


Rzeżucha to pospolite określenie odnoszące się do dwóch rodzajów roślin. Pierwsza z nich to cały rodzaj w systematyce określany jako Cardamine – typowym gatunkiem jest tu Rzeżucha Łąkowa (łac. Cardamine pratensis). Druga to tzw. Pieprzyca Siewna (łac. Lepidium sativum). Rzeżucha znana raczej w formie kiełków, zwyczajowo wysiewanych tuż przed Wielkanocą, jest daleką krewną kapusty. W tradycji kulinarnej jej liście wykorzystywane były jako lekko pikantny dodatek do zup, sosów oraz sałatek – we Włoszech do dziś jest składnikiem sałaty Misticanza.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych