Salsa Vizcaína (Sos biskajski)

Salsa Vizcaína czyli sos biskajski to klasyka kuchni leżącego w Hiszpanii Kraju Basków. Podaje się go zazwyczaj do ryb, a zwłaszcza do dorsza i popularnej tutaj Bacalao a la Vizcaína. Stosuje się go jednak także do mięs – znana jest m.in. wieprzowina z sosem biskajskim – podrobów, a nawet warzyw. Bazą sosu, która nadaje mu smak, aromat i kolor jest popularna w północno-wschodniej Hiszpanii papryk Choricero.

Składniki:

– 6 -7 (ok 80 – 100 gr) suszonych papryk Choricero lub słoik papryki pieczonej (400 – 500 gr)
ząbek czosnku posiekany
pół kg marchewki pokrojonej w plasterki
pół kg czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki
– 2 grzanki z bułki, pokruszone
kostka czarnej czekolady
– 0,7 litra bulionu
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Papryki umieścić w misce i zalać gorącą wodą aby nieco spęczniały
  • W rondlu rozgrzać oliwę i dodać czosnek, marchew i cebulę
  • Warzywa dusić kwadrans po czym dodać grzanki i paprykę
  • Dusić 10 minut po czym zalać bulionem, dodać czekoladę i doprawić solą do smaku
  • Gotować jeszcze pół godziny, aż wszystkie składniki się zaczną rozpadać
  • Sos dokończyć można na dwa sposoby. Najłatwiej zmiksować go blenderem. Bardziej wymagające jest przetarcie przez sito, dzięki czemu będzie miał bardziej klarowną (i rzadszą) konsystencję
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych