Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Sauce Gribiche | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Sauce Gribiche


Sauce Gribiche jest to rodzaj francuskiego sosu majonezowego, bazującego jednak na jajku gotowanym na twardo. Jego smak jest wzbogacony przez różne dodatki, takie jak korniszony, kapary, zioła, a nawet warzywne Julienne. Dla wielu to właśnie te dodatki stanowią o jego istocie i często po prostu łączą je ze zwykłym majonezem. Podaje się go do przekąsek takich jak ryba na zimno czy głowizna cielęca.

Składniki:

– łyżka musztardy
– 2 łyżki octu winnego
– szklanka oleju
– 3 jajka na twardo, obrane ze skorupek
– łyżka kaparów
– łyżka posiekanych korniszonów
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżka siekanego estragonu
– łyżka siekanej trybuli

Przygotowanie:

    • Jajka podzielić na żółtko i białko. Żółtko rozetrzeć na drobną masę. Dodać musztardę i przyprawić.
    • Powoli dolewać olej, ciągle mieszając
    • Dodać ocet, drobno posiekane białka oraz zioła. Zamieszać i przyprawić.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych