Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Scamorza | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Scamorza


Scamorza to ser zbliżony mocno do Caciocavallo. Ma ten sam kształt gruszki i również jest robiony metodą pasta filata (tak jak w przypadku mozzarelli). Bardziej niż z południem Włoch, jest jednak związany z ich środkową częścią. Największym ośrdokiem produkcji Scamorzy jest Abruzja, a w szczególności górne Molise – stąd Scamorza Molise (ośrodkiem produkcji są prowincje Aquila i Boiano). W przeciwieństwie do Caciocavallo jest to jednak ser świeży i krótkotrwały – trzeb zjeść go w ciągu tygodnia. Dla przedłużenia trwałości Scamorzę wędzi się – to praktyka dość popularna w Kampanii.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych