Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Sgabei / Sgabeo | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Sgabei / Sgabeo


Sgabei czy też Sgabeo to rodzaj ciastek wywodzący się z położonej we wschodniej Ligurii doliny Magra (Val di Magra). Miejscowe gospodynie miały bowiem w zwyczaju, aby resztki ciasta chlebowego wałkować i formować w płaskie kwadraty. W takie skrawki zawijały najczęściej kawałki sera ew. wędliny i obsmażały. Miała być to forma przekąski jaką ich mężowie zabierali ze sobą ruszając do pracy w polu. W całym regionie Lunigana (na pograniczu Ligurii oraz Toskanii) do dziś jest to popularna przekąska, chociaż zdążyła już ulec zmianom. M.in. do ciasta dodaje się też mąki kukurydzianej, a poza tym często nadziewane są słodkim kremem lub czekoladą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych