Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Siling Mahaba / Pangsigang | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Siling Mahaba / Pangsigang


Siling Mahaba czy też Siling Haba to po prostu podłużna chili, zwana też papryczką palczastą. Wszystko przez dość długie strąki sięgające 7 cm. Uprawiana i jedzona jest głównie na Filipinach. Nie jest bardzo ostra (troche podobne do meksykańskich Jalapeno – około 15.000 – 30.000 punktów w skali Scovilla), dlatego też używa się jej w dużych ilościach – m.in. do słynnego w Manilii dania Bicol Express oraz gulaszu Sinigang, od którego pochodzi zresztą alternatywna nazwa papryki Siling Pangsigang.
Siling Mahaba to obok znacznie ostrzejszej Siling Labuyo jedna z dwóch najpopularniejszych filipińskich papryczek chili.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych