Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Simmental | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Simmental


Simmental to mleczno-mięsna rasa bydła wychodowana jeszcze w średniowieczu w rejonie szwajcarskiej rzeki Simma. Od tego czasu rozprzestrzeniła się po całym świecie od Chin do USA (hodowana jest także w Polsce, w rejonie Podkarpackim) i obok mlecznej krowy Holsztyńsko-Fryzyjskiej oraz Hareford jest trzecią najpopularniejszą rasą krów na świecie. Ceniona jest m.in. ze względu szybki wzrost i przyrost masy mięsnej. Najwięcej krów rasy Simmental hodowanych jest w Rosji (16 mln sztuk) oraz Chinach (12 mln sztuk). Największe znacznie ma jednak dla Austriaków gdzie stanowi 80 proc. całej hodowli (2,1 mln sztuk), a także w Czechach (60 proc. i 1,2 mln sztuk) w Słowenii, Słowacji i oczywiście w rodzimej Szwajcarii (44 proc. i 800 tys. sztuk). W Polsce pogłowie Simmentala sięga 45 tys. sztuk.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych