Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Smak na… Bazylię (Sierpień, Tydzień 34) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Smak na… Bazylię (Sierpień, Tydzień 34)

Bazylia to około 150 gatunków ziół z pośród których najpopularniejsza jest tzw. Bazylia Pospolita, do której zalicza się też Bazylia Tajska oraz Bazylia Cynamonowa. W Indiach, a także Tajlandii szczególną estymą cieszy się Święta Bazylia. Inne odmiany to Bazylia Krzewiasta, Bazylia Szara czy też Bazylia Cytrynowa. W gruncie rzeczy niewiele nawet popularnych odmian bazylii nadaje się jednak do spożycia – np. znana Bazylia Kamforowa lub Kilimandżaro, która od wieków używana jest w Afrykańskiej medycynie, ma zbyt silny aromat kamfory aby nadawała się do jedzenia.

Do Bazylii najbardziej przywiązali się Włosi z wybrzeża morze Śródziemnego – zagłębiem tego zioła jest Liguria – oraz Prowansalczycy  mieszkający po sąsiedzku, na Lazurowym Wybrzeżu. To właśnie w Genu, stolicy Ligurii powstaje słynne Pesto alla Genovese, które po francuskiej stronie granicy ma swój odpowiednik w prowansalskim Pistou. Włosi z zachodniego wybrzeża – od Ligurii, aż po Kalabrię – używają zresztą bazylii jako podstawowej przyprawy do wszelkich dań czy są to mięsa, czy zwykła Pizza.

Drugim bazyliowym zagłębiem jest Tajlandia, gdzie sięga się po odmiany o różnych aromatach – Bazylia Tajska pachnie nieco anyżkiem, za to cytrusowy smak Bazylii Cytrynowej jest wyjątkowo intensywny. Zioła najczęściej trafiają do różnego rodzaju dań typu Curry (Kaeng). Wyjątkową pozycję ma z kolei Święta Bazylia, od której nazwy powstała nawet cała potrawa Phat Kra Phao.

[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box] Przepisy z Bazylią


Francja

Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową)
Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)

Włochy

Condijun / Condiggion (Sałatka Ligurysjka)
Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
Pancotto (Zupa chlebowa)
Pesto alla Genovese (Pesto z bazylii)
Pitta coi Pomodori (Placek drożdżowy z pomidorami)
Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
Sugo Finto (Fałszywy sos)
Tiella di Pasta Calabrese (zapiekany makaron po Kalabryjsku)
Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)

Grecja

Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
Saganaki (Zapiekana Feta)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)

Indonezja

Karedok (Sałatka warzywna)
Lalab (Sałatka warzywna)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

Malezja

Nasi Kerabu / Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych