Archeolodzy pierwsze ziarna Soczewicy (łac. Lens culinaris) odnalezione w osadach ludzkich datują na 9,5 – 13 tys. lat wstecz. To dowód na to, że jest ona jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Wszystko zaczęło się na Bliskim Wschodzie. Uprawy rozprzestrzeniły się po całym świecie. Dziś najwięcej soczewicy zbiera się w Ameryce Północnej. W czołówce producentów pozostaje Turcja, Syria i Iran, ale więcej upraw jest w Indiach, Australii, Nepalu oraz Chinach.
Soczewica przyjęła się w wielu kuchniach. Mocno osadzona jest w kulturze Żydowskiej. Persowie jadają ją prawie codziennie, a w Etiopii żółta soczewica to pierwszy stały posiłek noworodków. Bardzo popularna jest także w Indiach (m.in. zupa z soczewicy, a jeszcze bardziej Dal-Roti czyli soczewica z plackiem) oraz we Włoszech, gdzie jest symbolem nadziei na udany Nowy Rok – tutaj najbardziej znana to soczewica Castelluccio z Norci.
Długo uprawiana soczewica zyskała bardzo wiele odmiana, zależnych zarówno od wielkości jak i barwy. Poza popularnymi ziarnami w kolorze czerwonym, zielonym oraz brązowym, jest też m.in. soczewica czarna, żółta. Szczególnie ceniona, przynajmniej przez Francuzów, jest zielono-niebieska soczewica Puy.
Ze względu na różnorodność form znacząco różne są sposoby przygotowania soczewicy, a przynajmniej długość jej gotowania.
(Poniżej przepis na indyjski Dahl z soczewicy)
Przepisy z soczewicą
Liban i Bliski Wschód
– Imjadara (Soczewica z bulgurem)
– Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
– Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)
Turcja
– Ezo Gelin Çorbası (Zupa z soczewicą)
– Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
Włochy
– Cotechino con Lenticchie (Cotechino z soczewicą)
– Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
– Lenticchia di Castelluccio con Salsicce (Soczewica z kiełbasą)
Francja
– Saucisses aux Lentilles du Puy (Zielona soczewica z kiełbaskami)
Hiszpania
– Potaje de Lentejas (Potrawka z soczewicą)