Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Sól Morza Martwego | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Sól Morza Martwego


Sól Morza Martwego kusiła już egipskich faraonów, przez co zaczęli ekspansje na tereny dzisiejszego Izraela, aby opanować drogi dostępu do tego akwenu. Jej specyfiką jest niewielka zawartość chlorku sodu, który zwykle dominuje w morskiej soli. Zbudowana na bazie innego rodzaju chlorków i bromków, zawiera też duże ilości magnezu (ok. 13 – 14 proc.), a najważniejszymi minerałami są dwutlenek krzemu i tlenek wapnia.

[yellow_box]Odmiany soli: Fleur de Sel | Sel Gris | Maldon Sea Salt | Læsø Salt | Morza Martwego | Alaeaa Salt | Kala Namak | Różowa | Himalajska | Bambusowa | Sojowa [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych