Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Soliród | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Soliród


Soliród a w szczególności Soliród Zielny (łac. Salicornia europaea L.) to roślina rosnąca na plażach i na zasolonych moczarach, w Europie (spotkać go można m.in. w Wielkiej Brytanii pod nazwą Samphire i we Francji jako herbe de Saint-Pierre, czyli zioło św. Piotra) oraz południowej części basenu Morza Śródziemnego, m.in w Turcji, gdzie znany jest jako Deniz Börülcesi – sałatka z niego przygotowana nazywa się Deniz Börülcesi Salatası. Soliród jest niewielki, i charakteryzują się krótkimi, mięsistymi pędami i liśćmi. Zwykle jada się po ugotowaniu lub duszeniu, w czasie obróbki nie używa się jednak soli. Konsystencję i smak ma podobną do szpinaku, a ze względu na miejsce występowania zwykle podaje się ją z owocami morza.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych