Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Święta Bazylia / Tulasi / Tulsi / Kra Phao | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Święta Bazylia / Tulasi / Tulsi / Kra Phao


Tak zwana Święta Bazylia (łac. Ocimum tenuiflorum) to roślina o niezbyt dużych, delikatnych listkach o lekkim aromacie goździków. Szczególnie ważna jest dla Hinduistów – Tulasi Dewi to bogini, towarzyszka Wisznu – którzy używają jej do medytacji oraz w Ajurwedzie. Mniej nabożny stosunek mają Tajowie. Nazywają ją Kra Phao i dodają jako przyprawę do dań – najbardziej znane to Phat Kra Phao.


[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych