Szafran, czyli znamiona (pręciki) wyrywane z pąków Krokusa (łac. Crocus sativum) uznawany jest za najdroższą przyprawę świata (biorąc pod uwagę gramaturę). Jego historia prawdopodobnie sięga jeszcze Mezopotamii. Najpierw używany był przede wszystkim do barwienia – Fenicjanie farbowali nim welony młodych panien. Do Europy przywieźli go Arabowie w VIII wieku podbijając Hiszpanię. Francuzi poznali go jednak dopiero na wyprawach Krzyżowych, a na Bałkany trafił za pośrednictwem Turków.
Dziś najbardziej znaną potrawą farbowaną szafranem jest jednak włoskie Risotto alla Milanese (trafia także do hiszpańskiej Paelli). Uniwersalność szafranu jest jednak dużo większa: Szwedzi przygotowują ciasteczka szafranowe, trafia też do marsylskiej Bouillabaisse, Hindusi dodają go Biryani, a Rosjanie do wielkanocnego Kuliczu.
Jako tańszy substytut od wieków stosuje się tzw. Indyjski Szafran czyli Kurkumę, tzw. Szafran Łąkowy, a nawet Nagietek.
Przepisy z Szafranem
Tunezja
– Aknet (Jagnięcina z rozmarynem gotowana na parze)
– Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
– Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
– Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Liban
– Shorbet al Dajaj (Bulion z szafranem)
Francja
– Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
– Bouillabaisse (Marsylska zupa rybna)
– Bullinada (Gulasz rybny z ziemniakami)
– Poulettes au Pastis (Kurczak w pastisie)
– Rouille (Sos paprykowy)
Hiszpania
– Fabada (Potrawka z fasolą)
– Pavo en Pepitoria (Potrawka z Indyka/Kurczaka)
Włochy
– Brodetto (Zupa rybna)
– Risotto alla Milanese
– Scapece Gallipolina (Marynowane ryby)
– Zuppa di Cozze a Vongole (Małże w sosie)