Szalotka / Czosnek Askaloński / Griselle


Szalotka to raczej nazwa zwyczajowa niż botaniczna. Odnosi się bowiem do dwóch rodzajów cebulek: pierwsza bardziej powszechna to Czosnek Askaloński (łac. Allium ascalonicum), druga to tzw. Griselle lub Szara Szalotka Francuska (łac. Allium oschaninii).
Szalotka wywodzi się z bliskiego wschodu i utożsamiana jest z izraelskim miastem Aszkelon, skąd zresztą nazwa Echalote przekształcona w Szalotkę. Stąd wyemigrowały zarówno do Europy – szczególnie popularne są we Francji – jak i na Daleki Wschód. Szalotek używa się podobnie jak cebuli, do budowy bazy smakowej w daniach smażonych a także m.in. w sałatkach. Od zwykłej cebuli różni się ona jednak łagodniejszym i bardziej słodkim smakiem.
W razie konieczności Szalotkę najlepiej zastępować mniej ostrymi odmianami cebuli, np. czerwoną lub dymką.


Przepisy z szalotkami


Belgia

Mosselen-friet / Moules frites (Omułki smażone)
Paling in’t Groen / Anguilles au Vert (Węgorz w zielonym sosie)
Waterzooi (Gulasz rybny / Gulasz z kurczaka)

Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Chasseur (Sos Myśliwski)
Creme de Cepe et Cepes Saute (Krem z borowików)
Entrecote Bordelaise (Antrykot po bord- Moules Marinieres (Małże po marynarsku)
Entrecote Villette (Antrykot Villette)
Gratin Morteau (Kiełbasa zapiekana)
La Cotriade d’Armor / Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)
Les Escargots de Bourgogne en Coquille (Ślimaki w maśle ziołowym)
Les Pieds de Porc a la Saint-Menehould (Nóżki wieprzowe z Saint-Menehould)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Meurette Sauce (Sos Meurette)
Mouclade (Moule w sosie śmietanowym)
Poule au Pot (Kurczak z garnka)
Sauce Bearnaise (Sos Berneński)
Sauce Bordelaise (Sos bordoski)
Sauce Colbert (Sos Colbert)
Sauce Ravigote (Sos Ravigote)

Grecja

Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Stifado (Grecki gulasz)

Turcja

Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
Tava (Pieczona jagnięcina)

Liban i Bliski Wschód

Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)

Tajlandia

Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Luang (Żółte curry)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)
Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
Khao Tom (Zupa ryżowa)
Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
Larb / Laab (Sałatka mięsna)
Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Som (Kwaśna pasta curry)
Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Phat Thai (Makaron smażony)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)

Malezja

Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Lor Mee / Loh Mee (Duszony makaron z mięsem)
Maggi Goreng (Smażony makaron)
Mee Rebus (Makaron w sosie)
Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
Pasembur / Cheh Hoo (Sałatka z owoców morza i warzyw)
Popiah (Nadziewane placki)
Sup Kambing (Zupa jagnięca)

Indonezja

Betutu (Pieczony drób)
Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
Martabak Telur (Placki z jajkiem i mięsem)
Otak Otak / Otah Otah (Ciasteczka rybne)
Pempek / Mpek Mpek / Empek Empek (Pulpety rybne)
Perkedel Kentang (Krokiety ziemniaczane)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych