Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Szczypiorek | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Szczypiorek


Szczypiorek (łac. Allium schoenprasum), podobnie jak Cebula, to właściwie gatunek Czosnku. Nazwę wywodzi od greckich słów schoinos oraz prason, które oznaczały sitowie oraz Pora. Nawiązywało to oczywiście do cienkich i długich liście Szczypiorku (właściwie większość roślin z gatunku Allium ma tego szczypior, zwykle jednak mniej subtelny). Sama roślina wywodzi się z Północy Europy, bo najlepiej rośnie w wilgotnych i zacienionych miejscach. Tu też najczęściej jest stosowana: w Szwecji dodaje się do śmietany i stosuje jako sos do śledzi, a w Polsce miesza się z Twarogiem.

[yellow_box]Odmiany czosnku (przyprawy): Pospolity | Szczypiorkowaty | Niedźwiedzi | Wonny | Skalny | Winnicowy/Dziki | Rokambuł | Tuncelijski | Szczypiorek[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych