Szpinak (łac. Spinacia) to wywodząca się z Persji roślina liściasta. To co znamy z zastosowań kuchennych to jego podstawowy gatunek, Szpinak Warzywny (Spinacia oleracea L.). Ze Środkowego Wschodu najpierw trafił do Chin (gdzie dziś znajduje się 80 – 90 proc. upraw), a później – w IX – X wieku – także do Europy. Przywieźli go Arabscy kupcy i rozpopularyzowali w krajach Śródziemnomorskich. Szczególnie ceniony był przez Włochów, którzy modę na szpinak eksportowali do innych krajów – Katarzyna de Medici np. rozpowszechniła go na dworze francuskim.
Pod nazwą szpinak znanych jest wiele roślin liściastych, które jednak botanicznie nie mają wiele wspólnego ze Szpinakiem Warzywnym.
[yellow_box]Rośliny ze Szpinakiem w nazwie:
Szpinak Musztardowy | Szpinak Francuski (ew. Górski) | Szpinak Morski | Dziki Szpinak | Szpinak Egipski | Szpinak Malabarski | Szpinak Wodny | Szpinak Chiński [/yellow_box]
Przepisy ze szpinakiem
Tunezja
– Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
– Tajine el Bey (Tajine ze szpinakiem i jagnięciną)
Bliski Wschód
– Fatayer (Pierożki bliskowschodnie)
Turcja
– Börek (Paszteciki ze szpinakiem)
– Kaygana (Omlet z anchovis)
– Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)
Grecja
– Chortomageira (Warzywa duszone)
– Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)
Bałkany
– Kapama (Jagnięcina ze szpinakiem)
– Zelianica (Ciasto nadziewane szpinakiem)
Włochy
– Lasagne
– Pansoti (Pierogi liguryjskie)
– Pizza Ebraica d’Erbe (Żydowska pizza)
– Schlutzkrapfen (Pierogi z ricottą i szpinakiem)
– Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)
– Tortelli Verdi (Pierożki ze szpinakiem/bietolą)
Belgia
– Paling in’t Groen / Anguilles au Vert (Węgorz w zielonym sosie)
Tajlandia
– Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
– Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
– Kuai Tiao Rat Na (Makaron smażony z mięsnym sosem)
– Phat Si Io (Smażony makaron ryżowy z sosem sojowym)
Malezja
– Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
– Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)
– Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Indonezja
– Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
– Lalab (Sałatka warzywna)