Ta Bazylia – najpopularniejsza w Tajlandii oraz w Wietnamie (łac. Ocimum basilicum var. thyrsiflora) – to po prostu odmiana Bazylii Pospolitej. Ma niezbyt duże szpiczaste listki o barwie zielone, zielono-fioletowej, a nawet fioletowe, a przy tym charakteryzuje się anyżkowym aromatem. Tajowie określają ją mianem Horapa i używają jago dodatek do wszelkiego rodzaju dań smażonych, Curry (taj. Kaeng) oraz sałatek – poza tzw. daniami Kra Phao do których dodaje się Świętą Bazylię. W Wietnamie znana jest Húng quế co tłumaczy się jako Bazylia Cynamonowa, nie ze względu jednak na smak ale fioletowy kolor jaki listki mają u nasady – nie należy mylić z Bazylią Cynamonową rosnącą w Meksyku. Używa się ją podobnie jak w Tajlandii – m.in. dodaje się do słynnej zupy pho.
Ciekawą odmianą tajskiej bazylii jest wyhodowana przez Amerykanów bardzo efektownie rosnąca Queen of Siam.
[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]
Przepisy z Tajską Bazylią
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
–Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Indonezja
– Karedok (Sałatka warzywna)
– Lalab (Sałatka warzywna)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Malezja
– Nasi Kerabu / Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
– Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)