Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Taramasalata / Tarama (Pasta z ikry dorsza) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Taramasalata / Tarama (Pasta z ikry dorsza)


Taram po grecku oznacza po prostu ikrę. Potrawa ta zdążyła zresztą zrobić sporą karierę na całym świecie, gdzie określenie tarama odnosi się po prostu do pasty kawiorowej. Według greckiej tradycji zazwyczaj używa się ikry z dorsza. Podobnie własną pastę Tarama przygotowują Turcy. Przed zrobienia Taramasalata powinno się ją trzymać kilka godzin w misce z wodą, co niweluje słony smak.
Sposób przyrządzania: Ikrę, cebulę i bułkę zmiksować w blenderze. Dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszać

Składniki:

– 150 gr ikry, najlepiej z dorsza
cebula pokrojoną w ćwiartki
– szklanka suchej tartej bułki
– 3 łyżki oliwy
– sok z jednej cytryny

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych