Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Tarte al d’jote (Tarta z burakami liściastymi / boćwiną) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tarte al d’jote (Tarta z burakami liściastymi / boćwiną)


Tarte al d’jote to tarta z tzw. Jotte, czyli odmianą buraka liściastego uprawianego w krajach frankofońskich, znanego tu bardziej jako Blette. Zapiekanie w tarcie siekanych liści jotte mieszanych z serem typu Boulette, czyli Tarte al d’jote, to jednak specjalność kulinarna ściśle związana z należącą do Belgii Brabancją Walońską i jednym z jej głównych ośrodków Nivelles. W 1980 powstało tu nawet bractwo Confrérîye dèl Târte al Djote, który ma stać na straży tradycji przepisu, pierwszy raz spisanego w 1218 roku. To owe stowarzyszenie zajmuje się ocenianiem wyrobów poszczególnych producentów (klasyfikuje się je wedle gwiazdek, maksymalnie pięciu). Co roku w lutym odbywa się ceremonia przyznania gwiazdek.
Podobny sposób na przyrządzenie blette mają Prowansalczycy z Nicei – patrz Tourte de Blettes.
Co istotne nie jest to tarta z ciasta kruchego, ale drożdżowego.

Składniki:

Ciasto:
– 150 gr mąki pszennej
– 50 gr masła
– jedno jajko + jedno żółtko
– 10 gram drożdży rozpuszczonych w 1,5 łyżki mleka
– szczypta soli
Farsz:
– 100 gr (duża garść) liści bietoli ew. botwiny, posiekanych
– 200 gr sera Boulette (trudno szukać odpowiednika, ale zasadniczo można go zastąpić każdym serem nadającym się do zapiekania) rozdrobnionego lub utartego
– mała cebula, drobno posieka
– łyżka siekanej pietruszki
– jajko
– 3 łyżki masła roztopionego masła

Przygotowanie:

    • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto, tak aby powstałą gładka masa. Parę razy rzucić o blat i odstawić na pół godziny.
    • Przygotować farsz mieszając wszystkie składniki z siekanymi liśćmi buraków. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
    • Ciasto rozwałkować na placek i wyścielić nim okrągłą formę do tart, aż po brzeg – cisto wystające poza formę odciąć.
    • Farsz ułożyć na cieście.
    • Zapiekać około 10 – 15 minut (aż tarta się zrumieni) – po wyjęciu z pieca można jeszcze obłożyć kawałkami masła.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych