Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Thaitańska (Malajska) Porzeczka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Thaitańska (Malajska) Porzeczka


Thaitańska Porzeczka zwana też Malaskją, Gwiaździstą czy też Wiejską (łac. Phyllanthus acidus) to niewielkie żółto-zielone i bardzo kwaśne owoce. Roślina ta wywodzi się z Madagskaru, ale szybko rozprzestrzeniła się w Azji – w Indiach i na dalekim wschodzie – a później w Ameryce południowej i środkowej. W Azji południowo-wschodniej używana jest do duszenia jako kwaśny smak, ale nie tylko. W Tajlandii np. marynuje się ją z cukrem oraz chili i je jako przekąskę.


Nazewnictwo
Indonezja: Ceremoi, Cereme, Cerme
Maelzja: Chermai
Filipiny: Iba, Bangkiling, Karmay
Birma: Thinbozihpyoo
Kambodża: Kântûet
Laos: Nhôm Baanz
Tajlandia: Mayom
Wietnami: Chùm Ruôt

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych